vrijdag 25 juli 2008

Veel Taliban gedood bij gevechten in Afghanistan

Bij luchtaanvallen op het district Ajristan in provincie Ghazni in oostelijk Afghanistan zijn 40 Taliban gedood en raakten er 30 gewond. Taliban namen afgelopen zondag laat op de dag het districtscentrum in. Er zijn opnieuw burgers omgekomen bij de luchtaanval. (Tegenaanval op Ajristan doodt tientallen Taliban en ook weer burgers)

Zabul
Bij gevechten in het district Shah Joy in de provincie Zabul in het zuidoosten van het land zijn deze week 30 tot 70 rebellen gedood. Dat maakten Afghaanse functionarissen donderdag bekend.

Onder de doden zijn twee mensen van Arabische afkomst en mogelijk vier strijders uit Tsjetsjeniƫ. Er zijn mensen uit andere landen die zich aansluiten bij de Taliban. Er werd geen melding gemaakt van slachtoffers onder de coalitie of het Afghaanse leger.

Wardak
In de provincie Wardak, ten zuidwesten van Kabul zijn dinsdag “verschillende militanten” gedood tijdens een operatie van de Coalitie.

Strijdkrachten van de door de VS geleide troepenmacht doorzochten verschillende compounds in het district Sayed Abad om activiteiten van de oopstandelingen te ontmantelen.

Het vizier was gericht op een commandant van de Taliban die wordt verdacht van het beramen van aanvallen op de coalitietroepen, waaronder een aanval op 26 juni waarbij 3 militairen en een Afghaanse tolk de dood vonden.

Bij de strijd van dinsdag openden militanten vanuit een huis het vuur op de Coalitie met granaten, machinegeweren en lichte wapens. De Coalitie beantwoordde de aanval en doodde de militanten.

Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 2.700 mensen om het leven gekomen in de oorlog in Afghanistan. De meeste slachtoffers zijn opstandelingen.