zondag 13 juli 2008

Veel militanten gedood bij strijd in Helmand en Kunar

In de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn bij gevechten die twee dagen duurden zeker 40 Taliban om het leven gekomen. Volgens de internationale coalitie begon de strijd door een aanval van opstandelingen op een patrouille.

De aanval van de Taliban werd uitgevoerd met boten die de rivier de Helmand waren afgezakt. Er werden verschillende kleine bruggen verwoest. Zondag werd gemeld dat de strijd nog steeds voortduurt.

De strijd begon zaterdag toen militanten een gezamenlijke patrouille van het Afghaanse leger en de coalitie aanvielen in het gewelddadige district Sangin.

De troepen beantwoordden het vuur en er werd luchtsteun ingeschakeld. Meer dan 30 boten van de aanvallers werden vernietigd. Bij de strijd verloor een coalitiesoldaat het leven door een bomexplosie.

Helmand staat bekend als de meest gewelddadige provincie in Afghanistan. Er wordt tevens de meeste opium geproduceerd van het land. Het Provincial Reconstruction Team wordt er geleid door Groot-Brittanniƫ, dat eerder dit jaar versterking kreeg van Amerikaanse mariniers.

Kunar
In de provincie Kunar werden 9 Amerikanen gedood bij een aanval op hun basis. Er vonden ook tientallen aanvallers de dood. (10 buitenlandse militairen gedood in Afghanistan)

Uruzgan
In de zuidelijke provincie Uruzgan verloren 5 agenten en 20 burgers hun leven door een zelfmoordaanslag op de bazaar in het district Deh Rawod.

Al met al zijn er in dit bloedige weekeind wel 100 doden te betreuren in de oorlog in Afghanistan.

De Amerikanen en de NAVO-top willen nog steeds graag dat er versterkingen komen van bondgenoten naar het Aziatische land dat al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog wordt geteisterd.