zondag 27 juli 2008

Tientallen Taliban omgekomen bij aanval op Spera in Khost

Een gezamenlijke strijdmacht van Afghaanse en ISAF-militairen heeft zondag tientallen opstandelingen gedood in het district Spera in de oostelijke provincie Khost nadat ruim honderd rebellen een politiepost hadden aangevallen. Ook elders in het land vielen doden.

De ISAF zegt in een verklaring dat ze bij Spera de Afghaanse politie te hulp schoot. De aanvallers, die volgens de politie vanuit Pakistan kwamen, werden ingesloten en er werd luchtsteun ingeroepen. Spera ligt ongeveer 15 kilometer van Pakistan verwijderd.

De aanval werd om ongeveer twee uur in de nacht door de militanten ingezet en de strijd duurde tot in de vroege ochtenduren. Opstandelingen vluchtten ook een gebouw in dat daarop met raketten door helikopters onder vuur werd genomen.

De aanval werd uitgevoerd door meer dan 100 militanten. De gouverneur van Khost, Arsallah Jamal, meldde dat er meer dan 50 van hen werden gedood. De buitenlandse troepen zetten onder meer gevechtshelikopters in.

Het persbureau AFP meldt dat er om en nabij de 70 doden zijn gevallen onder de opstandelingen. Ze probeerden het district in handen te krijgen. Het stadje Spera is het districtscentrum van het gelijknamige district in het zuidwesten van de provincie.

Bij de gevechten vonden ook twee politieagenten de dood. Vier agenten raakten gewond.

Arsallah Jamal vertelde aan AFP dat een van de gedode agenten gevangen was genomen en later werd onthoofd. Hij zei dat er 50 tot 70 opstandelingen werden gedood en dat de rebellen erg dicht in de buurt waren gekomen van het districtscentrum voordat de luchtsteun arriveerde.

De luchtaanvallen werden stopgezet om slachtoffers onder de burgers te voorkomen nadat de opstandelingen dorpen binnen trokken. Anders zouden er volgens de gouverneur meer Taliban zijn gedood.

Wanneer er werkelijk 70 opstandelingen zijn gedood zou dit volgens verslaggevers betekenen dat dit een van de zwaarste verliezen is voor ze in de afgelopen weken.

Het Afghaanse leger maakte bekend dat de rest van de militanten het gebied zijn ontvlucht.

Volgens de BBC zijn er geen onafhankelijke bronnen beschikbaar om het aantal slachtoffers vast te stellen.

De Britse omroep meldt verder, wat de ISAF-commandant voor Oost-Afghanistan al eerder meldde dit jaar, dat er een sterke toename is van gewelddadigheden in het oosten van het land.

In Spera is vaker strijd geleverd tussen Afghaanse eenheden die steun krijgen van buitenlandse soldaten en opstandelingen van de Taliban.

“Eigen vuur”
Een politieofficier in het gebied, die niet bij naam genoemd wilde worden, verklaarde volgens media in Afghanistan dat tijdens de operatie ook een politiepost per vergissing werd getroffen waarbij 6 agenten de dood vonden.

Zelfmoordaanslag Khost
Bij een andere aanval zondag in Khost blies een zelfmoordaanvaller zich op in een tent van veiligheidstroepen. Hierbij kwam een beveiliger om en raakten er zes gewond. De veiligheidsmensen waren in dienst om een weg die wordt aangelegd te beschermen.

Paktia
In de provincie Paktia, ten westen van Khost, werden zaterdag “verschillende opstandelingen” gedood toen ze op de Coalitie hadden gevuurd die huizen wilde doorzoeken.

De Coalitie vertelde op zoek te zijn naar elementen van het beruchte netwerk van Haqqani.

Kapisa
De Internationale Coalitie maakte zondag bekend dat er vrijdag bij een operatie in het onrustige district Tag Ab in de noodoostelijke provincie Kapisa een militant is gedood.

De Coalitie voerde een actie uit om activiteiten van opstandelingen te ontmantelen. “Er werden verschillende explosieven onschadelijk gemaakt.”

Strijdkrachten van de Coalitie doorzochten verschillende compounds in het district. Ze zaten achter een militant aan die ervan wordt verdacht operaties van buitenlandse strijders te leiden in het gebied.

“Een gewapende militant vormde een bedreiging voor de Coalitie strijdkrachten, die antwoordden met vuur van lichte wapens. De militant werd gedood,” aldus de verklaring.

De Coalitie zegt explosieven en granaten te hebben gevonden die onschadelijk warden gemaakt. Er werd tevens een pistool in beslag genomen.

Het geweld in Afghanistan heeft volgens een telling van de Associated Press dit jaar al aan meer dan 2.700 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers zijn opstandelingen, maar ook 150 buitenlandse soldaten en 800 burgers kwamen al om.

De NAVO-top en commandanten zien graag troepenversterkingen naar het Aziatische land komen. Zaterdag meldde Canada misschien een 200-tal extra soldaten te sturen.