dinsdag 1 juli 2008

Opnieuw tientallen Taliban gedood in Afghanistan

Troepen van de coalitie hebben maandag in de oostelijke provincie Khost 33 Taliban gedood. Ook in Nimroz en Zabul werden een militanten gedood. In Tarin Kowt in Uruzgan kwamen vier agenten om door een bermbom.

Een verkenningseenheid van de luchtmacht had de militanten in Khost die gewapend waren met zware machinegeweren en raketgranaten waargenomen, aldus een woordvoerder van de troepenmacht.

Nadat was bevestigd dat het om een groep rebellen ging, werd de aanval op ze geopend met aanvalshelikopters en een zogenoemde “close air support” bommenwerper.

Een officier van het Afghaanse leger vertelde aan verslaggevers dat de strijd begon toen Taliban-militanten een aanval uitvoerden op een patrouille van de gezamenlijke legermacht van de Afghanen en de coalitie in het district Tani aan de grens met Pakistan.

Het Afghaanse leger spreekt van 20 doden onder de rebellen.

Uruzgan
Bij de ontploffing van een bermbom bij Tarin Kowt in de provincie Uruzgan kwamen volgens de politie vier agenten om het leven. Twee anderen raakten ernstig gewond. Ze waren op weg om collega’s te helpen die door opstandelingen werden aangevallen.

Zabul
In de provincie Zabul zegt de politie dinsdag vijf Taliban te hebben gedood nadat er een politiepost werd aangevallen in het gewelddadige district Daichopan.

Nimroz
Troepen van de coalitie hebben maandag een militant doodgeschoten in de zuidwestelijke provincie Nimroz. Vier anderen werden gevangen genomen.

De coalitie doorzocht compounds in het district Khas Rod in de hoop een leider van de militanten te grijpen die wordt verdacht van wapensmokkel, betrokkenheid bij aanvallen met geïmproviseerde bommen en het coördineren van verplaatsingen van buitenlandse strijders in het gebied.

Coalitiesoldaten ontdekten een gewapende militant die ze wilde aanvallen en beantwoorden dat met lichte wapens waarbij de militant werd gedood.

De coalitie ontdekte 12 uniforms van de Afghaanse politie en een twintigtal kilo opium. De drugs en de uniforms werden in beslag genomen.

Aantal slachtoffers
Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 2.200 mensen in Afghanistan gedood door geweld. Volgens de Verenigde Naties zijn er onder de doden 700 burgers. Ook meer dan 120 buitenlandse soldaten vonden dit jaar de dood.

Begin dit jaar bleek de telling over vorig jaar van de Associated Press 20 procent onder het uiteindelijke cijfer van de Verenigde naties te liggen. Het persbureau kwam eind 2007 uit op 6.500 doden in 2007. De VN telden 8.000 slachtoffers. Dit cijfer wordt gehanteerd in de media.