donderdag 3 juli 2008

Tientallen Taliban gedood bij gevechten in Afghanistan

Bij gevechten in verschillende regio’s in Afghanistan zijn opnieuw tientallen Taliban om het leven gekomen. De strijd speelde zich onder meer af in de provincies Badghis, Helmand en Kandahar. Er kwamen ook rebellen om die een mijn aan het leggen waren.

Badghis

In de noordwestelijke provincie Badghis, waar het al een hele tijd onrustig is, hebben buitenlandse soldaten 25 Taliban gedood nadat een Afghaanse patrouille in een hinderlaag was gelopen in het district Muqur. Dat vertelde generaal Mohammad Ayub Naizyar, de politiecommandant van de provincie.

Hij vertelde dat veel anderen raakten gewond raakten tijdens de strijd. 12 lichamen van militanten werden op het slagveld achtergelaten.

Andar
Drie Taliban-strijders kwamen woensdag om toen ze een mijn aan het planten waren in de oostelijke provincie Ghazni, aldus een plaatselijke overheidsfunctionaris.

De bom die ze aan het leggen waren in het district Andar langs de snelweg van Ghazni naar Sharan ging vroegtijdig af. De explosie vond plaats in het gebied Nazar Khan in het gewelddadige district. Twee medeplichtigen raakten geownd.

Het Afghaanse ministerie van Defensie meldde dat bij het incident vier opstandelingen omkwamen. Cijfers over aantallen slachtoffers die door functionarissen worden opgegeven kunnen in Afghanistan nog wel eens verschillen.

De internationale coalitie maakte bekend dat er woensdag drie militanten van de Taliban werden gearresteerd in Andar tijdens een zoektocht naar iemand die hulp geeft aan buitenlandse strijders.

Helmand
In de zuidelijke provincie Helmand werden woensdag vijf militanten door de VS-coalitie gevangen genomen. Militairen doorzochten een compound in het district Nad Ali. Ze waren op zoek naar een hoge Taliban-leider en maker van bermbommen.

Er werden wapens, en opium in beslag genomen die werden vernietigd.

Logar
In de provincie Logar vonden vijf Afghaanse militairen de dood toen hun voertuig woensdag werd getroffen door een bermbom. Dat maakte een woordvoerder van de provincie bekend.

Kandahar
Bij een hinderlaag dinsdag in het gewelddadige district Zahri in de provincie Kandahar vonden acht rebellen de dood. Er vielen volgens het Afghaanse ministerie van Defensie geen slachtoffers onder de Afghaanse soldaten.

In het district Maiwand in de provincie Kandahar werden maandag verschillende militanten gedood tijdens een verkenningspatrouille van Afghaanse Nationale Veiligheidstroepen (ANSF) en de coalitie. Dat maakte een woordvoerder van de coalitie donderdag bekend.

De militanten vielen de patrouille aan met raketten. De patrouille kreeg militanten in het oog en achtervolgde hen toen ze naar een versterkte positie vluchtten.

Er werd luchtsteun aangevraagd en de militanten werden gedood door een zogenoemd precisiebombardement. Er vielen geen slachtoffers onder de ANSF of de coalitie. Er wordt geen melding gemaakt van burgerslachtoffers, aldus de coalitie.

Afghanistan beleeft de afgelopen twee jaar de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Vorig jaar kwamen er 8.000 mensen om door geweld. Dit jaar zijn er al meer dan 2.200 doden gevallen. De meeste slachtoffers zijn Taliban, maar er verloren ook honderden buitenlandse soldaten het leven en duizenden burgers.