maandag 16 juni 2008

Veel Taliban gedood bij gevechten in Zabul en Ghazni

In het onrustige district Deh Chopan in de zuidoostelijke provincie Zabul zijn zondag 20 Taliban-strijders gedood nadat ze een patrouille hadden aangevallen. In de provincie Ghazni vonden opstandelingen de dood na een aanval op een konvooi.

De aanval in Deh Chopan speelde zich af in een bergachtige vallei van een rivier. De opstandelingen maakten gebruik van machinegeweren, raketgranaten en mortieren.

De buitenlandse troepen zetten daarna luchtsteun in waarbij de Taliban werden uitgeschakeld. De coalitie zei in een verklaring dat er geen slachtoffers vielen aan haar kant en aan de kant van de burgerbevolking. Er werden 20 Taliban gedood.

Ghazni
In de onrustige oostelijke provincie Ghazni werden drie militanten gedood en vier gewond toen ze zondag een konvooi van de coalitie aanvielen in het gewelddadige district Qarabagh.

Het konvooi werd volgens Afghaanse functionarissen onder vuur genomen op de belangrijke snelweg tussen Kabul en Kandahar in de gebieden Askarkot and Moshaki in het district. Twee vrachtwagenchauffeurs raakten bij de aanval gewond.

Ook werd Abdul Ghafoor, de districtschef van de politie, omsingeld. Hij bleef ongedeerd maar er kwamen drie militanten om en vier raakten er gewond toen de politie het vuur beantwoordde.

Een woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval. Hij beweerde dat er 10 politiemannen werden gedood en dat er drie politiewagens werden buitgemaakt door zijn groepering.

Dit jaar zijn er volgens een telling van de Associated Press door geweld in Afghanistan al meer dan 1.800 mensen gedood. De meeste slachtoffers vallen onder de aanhang van de Taliban, maar ook onder de burgers vielen volgens de VN al ongeveer 500 doden.

Zondag werden elders in Afghanistan ook tientallen Taliban gedood. Veel militanten gedood in Zuid-Afghanistan