maandag 23 juni 2008

Opnieuw veel opstandelingen gedood bij gevechten in Afghanistan

Bij aanvallen van de coalitie na een hinderlaag in de zuidoostelijke provincie Paktika zijn dit weekeind 55 militanten gedood. Ook in de provincie Helmand kwamen militanten om in de strijd. Het Amerikaanse leger vraagt opnieuw versterkingen in Afghanistan.

De gevechten in het district Zerok in Paktika hielden twee dagen aan. 25 opstandelingen raakten gewond en 3 werden gevangengenomen.

Dat heeft een woordvoerder van de coalitie maandag bekendgemaakt. De strijd speelde zich af in het district Zerok en begon vrijdagochtend toen opstandelingen gewapend met geweren en raketten een patrouille aanvielen van de coalitie.

De troepen beantwoordden het vuur en zetten luchtaanvallen in. Het gevecht duurde tot zondagochtend en de meeste doden vielen door de luchtacties.

De politiechef van Paktika vertelde aan de Associated Press dat de opstandelingen grote verliezen hadden geleden. Volgens het persbureau was het niet mogelijk om onafhankelijke informatie te vergaren.

Sangin
Het Afghaanse leger en strijdkrachten van de coalitie hebben zondag in het district Sangin in de gewelddadige provincie Helmand “verschillende rebellen” gedood. Dat heeft de coalitie bekendgemaakt.

“In het district Sangin in de zuidelijke provincie Helmand zijn zondag militanten gedood. Afghaanse veiligheidsdiensten (ANSF) kregen tijdens een patrouille in de buurt van een dorp drie mannen in het vizier die bezig waren met een mortier.”

De mortiereenheid van de rebellen kreeg de patrouille in het oog, aldus de verklaring van de coalitie, en viel daarop de patrouille aan met lichte wapens en raketgranaten.

Kort na het vuurgevecht sloegen de rebellen op de vlucht naar een compound die door burgers wordt bewoond en die gebruikten ze als positie om er vandaan te vuren, aldus de coalitie.

Een woordvoerder zei: “De veiligheidsdiensten en de coalitietroepen wachtten daarna totdat al de vrouwen en kinderen de compound hadden verlaten voordat ze tot de tegenaanval overgingen.”

De gezamenlijke strijdmacht bleef de militanten observeren totdat vliegtuigen van de coalitie arriveerden om vuurondersteuning te leveren. Daarbij werden de rebellen gedood.

Er werden ook twee versterkte posities van de opstandelingen verwoest. Aan de kant van de ANSF, de coalitie of de burgers vielen volgens de verklaring van de coalitiewoordvoerder geen slachtoffers.

Vorige week kwamen bij een offensief van de buitenlandse troepen en de Afghaanse veiligheidsdiensten ongeveer 100 opstandelingen om in het district Arghandab in de zuidelijke provincie Kandahar.

De Taliban beweerden dat ze 6 strijders hadden verloren en de anderen burgers waren.

Slachtoffers
Volgens een telling van de Associated Press zijn er deze maand al 465 mensen omgekomen door de oorlog in Afghanistan. Daarmee is juni de bloedigste maand van dit jaar. In april werden 398 doden geteld.

Het aantal dodelijke slachtoffers ligt dit jaar al dichtbij de 2.000. Eind vorig jaar telde de Associated Press 6.500 doden. De meeste doden zijn Taliban-aanhangers.

Begin dit jaar maakte de VN melding van 8.000 dodelijke slachtoffers in 2007, een getal dat sindsdien als gezaghebbend wordt beschouwd in de pers.

In de wintermaanden is er volgens waarnemers minder strijd omdat dan het terrein door de sneeuw moeilijker begaanbaar is. In het voorjaar laaien dan de activiteiten van de opstandelingen weer op.

Versterkingen
Admiraal Michael Mullan, de legerleider van de Verenigde Staten, heeft maandag gezegd dat hij over drie brigades meer wil beschikken in Afghanistan. Een brigade bestaat uit ongeveer 3.500 soldaten.

NAVO-generaal Egon Ramms, de commandant van het ISAF-hoofdkwartier in Brunssum, heeft zondag gezegd dat er erg snel 5.000 tot 6.000 extra soldaten moeten komen anders zal de verdragsorganisatie later de prijs betalen.

Hij bedoelde hiermee dat het terrein dat is gewonnen niet weer in bezit mag komen van de Taliban, de burgers gewonnen moeten worden, en in 2010 of 2011 of 2012 “we de verantwoordelijkheid in handen willen geven van de Afghaanse veiligheidsdiensten”.

Momenteel zijn er al 70.000 buitenlandse soldaten actief in het Aziatische land.

Eerder dit jaar vroegen commandanten eveneens om drie aanvullende brigades. Er gingen 3.200 Amerikaanse versterkingen naar het zuiden, maar dat zal dan nog niet genoeg zijn geweest.

Grote NAVO-landen als Frankrijk, Duitsland en Italiƫ weigeren om meer militairen naar het zuiden te zenden.

De oorlog in Afghanistan gaat in oktober het achtste jaar in en volgens verslaggevers beleeft het land de afgelopen twee jaar de meest gewelddadige tijd sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Zie ook
De Hoop Scheffer heeft toch nog niet genoeg soldaten in Afghanistan