zondag 15 juni 2008

Veel militanten gedood in Zuid-Afghanistan

Minstens 15 opstandelingen zijn zaterdag gedood bij een zoektocht van het Afghaanse leger en coalitiestrijdkrachten naar de gevangenen die vrijdag bevrijd zijn uit de gevangenis van Kandahar. Vijf rebellen zijn door het Afghaanse leger opgepakt.

De rebellen vonden de dood in een boerderij ten westen van Rawonay in de provincie Kandahar, aldus een verklaring van het Amerikaanse leger. Er werd tevens een grote hoeveelheid munitie gevonden en materiaal om bommen van te maken.

De gezamenlijke strijdmacht zette luchtaanvallen in om de compound te vernietigen nadat ze waren aangevallen met machinegeweren.

De coalitie zegt dat het niet wordt bevestigd dat de slachtoffers gevangenen zijn die vrijdag uit de gevangenis van Kandahar zijn ontsnapt. Er werd geen melding gemaakt van slachtoffers onder de Afghaanse of buitenlandse troepen of de burgers.

Garmser
In de naburige provincie Helmand werden meerdere opstandelingen gedood door de gezamenlijke Afghaanse en buitenlandse strijdmacht nadat die vanuit verschillende posities werd beschoten tijdens een operatie die gericht was tegen een rebellenleider in Garmser.

De coalitie beantwoordde de beschieting onder meer met het inzetten van luchtaanvallen.

Een woordvoerder van de coalitie verklaarde dat tijdens de zoektocht wapens werden gevonden, 250 pond drugs en een voertuig dat door de militanten werd gebruikt. Deze zaken werden vernietigd.

Gevangenen
Afghaanse functionarissen hebben ondertussen verklaard dat er weer 20 ontsnapte gevangenen van vrijdag zijn gearresteerd.

Met een zware aanval op de grootste gevangenis van Kandahar wisten de Taliban 900 gedetineerden te bevrijden, waaronder ongeveer 350 van hun medestanders. De anderen waren naar verluidt “gewone criminelen”.

Pakistan
De Amerikaanse generaal dan McNeill die begin deze maand als ISAF-commandant vertrok heeft intussen gezegd dat het geweld in de oostelijke provincies in de maand april met 50% is toegenomen. Hij wijt dit aan aanvallen van de Taliban vanuit buurland Pakistan.

President Hamid Karzai heeft intussen verklaard dat zijn troepen klaar staan om op te treden tegen de Taliban in Pakistan.

Zie ook
Ferme taal van Karzai aan adres van Pakistan
Politie jaagt op gevangenen na massale uitbraak uit gevangenis Kandahar