donderdag 26 juni 2008

73 Taliban gedood in afgelopen dagen in Oost-Afghanistan

Bij luchtaanvallen op rebellen die vanuit Pakistan Afghanistan binnenvielen zijn eerder deze week in de zuidoostelijke provincie Paktika door Afghaanse en coalitietroepen 73 militanten gedood.

Dat heeft generaal Nabi Jan Mullahkhel, de politiecommandant van de provincie, aan media in Afghanistan bekendgemaakt. De operaties werden dinsdag beƫindigd.

De strijd begon nadat militanten overheidsgebouwen in het gebied hadden aangevallen. Eerder werd melding gemaakt van ruim 20 doden onder de aanvallers in het oosten. De aanval was gericht tegen districtscentra in Sarobi en Gomal.

De generaal zei dat de militanten werden opgespoord door gebruik te maken van onbemande spionagevliegtuigjes. Daarna werden er aanvallen vanuit de lucht ingezet. Hierbij werden 22 rebellen gedood.

Maar er was nog een incident waarbij 51 strijders het leven verloren, aldus een woordvoerder van de gouverneur van de provincie.

Bij luchtaanvallen werden 51 militanten gedood die hun toevlucht hadden gezocht in het district Barmal.

Onder de doden waren Pakistaanse strijders van Taliban-commandant Mullah Nazir uit Waziristan, in het Pakistaanse stammengebied. Een woordvoerder van de NAVO in de provincie Khost bevestigde het aantal slachtoffers, maar de Taliban zouden nog moeten reageren.

Ghazni
Het districtshoofd van Gilan in de oostelijke provincie Ghazni heeft verklaard dat troepen van het Afghaanse leger en de ISAF woensdag vijf opstandelingen hebben gedood.

De militairen voerden laat in de middag een klopjacht uit in het gebied Pul-i-Mata. Zes opstandelingen raakten gewond.

De Taliban verklaarde dat slechts twee van hun strijders lichtgewond waren geraakt en dat ze een groot aantal Afghaanse en buitenlandse troepen hadden gedood en drie van hun voertuigen in vuur en vlam hadden gezet.

Verklaringen van overheidsfunctionarissen en de opstandelingen spreken elkaar veelvuldig tegen. De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers onder buitenlandse militairen flink kunnen overdrijven.

Zo meldden ze een keer dat ze 22 Canadezen hadden gedood bij een aanval, maar vanuit Canada kwamen berichten dat er drie Canadezen lichtgewond waren geraakt.