dinsdag 17 juni 2008

Opnieuw tientallen Taliban gedood in Afghanistan

Afghaanse strijdkrachten die werden gesteund door luchtaanvallen van buitenlandse troepen hebben maandagnacht een dertigtal strijders van de Taliban gedood in het district Tanai in de provincie Khost.

Ongeveer 200 Taliban-strijders overvielen controleposten van de Afghaanse politie. De politie beantwoordde de aanval en doodde in een drie uur durend gevecht 30 rebellen.

Dat vertelde Badiul Zaman, het districtshoofd van Tania, aan het Chinese persbureau Xinhua. Hij zei dat buitenlandse soldaten luchtsteun aan de politie gaven gedurende de strijd.

Kunar
Amerikaanse helikopters hebben in de noordoostelijke provincie Kunar in de buurt van de grens met Pakistan maandagnacht een aanval met lichte wapens beantwoord.

Een woordvoerder van de coalitie meldde dat twee helikopters van het type OH-58 Kiowa een routinepatrouille van de ISAF uitvoerden toen er op ongeveer twee kilometer van de grens een aanval werd uitgevoerd. De ISAF beantwoordde de aanval ook met artillerievuur.

De coalitie benadrukte dat op geen enkel moment vliegtuigen het Pakistaanse luchtruim binnendrongen. Volgens de verklaring werden er geen helikopters beschadigd en raakte geen personeel van de ISAF gewond.

Kapisa
Strijdkrachten van de coalitie hebben maandag in het gewelddadige Tag Ab in de noordoostelijke provincie Kapisa luchtaanvallen uitgevoerd. Het doelwit van de actie was een militant en zijn medestanders.

De rebel werd ervan verdacht buitenlandse strijders te ondersteunen en organiseerde aanvallen tegen het leger van Afghanistan en de coalitie in de Tag Ab Vallei. Vliegtuigen vielen het “tijdsgevoelige” doelwit aan met verscheidene aanvallen.

Volgens de coalitie werden ze onlangs aangevallen met raketgranaten en geïmproviseerde bommen in Tagab, waar een belangrijke route loopt naar de hoofdstad Kabul.

Ghazni
Verschillende opstandelingen werden maandag door militairen uit Polen gedood in de provincie onrustige provincie Ghazni.

Troepen van de Poolse Battle Group voerden een patrouille uit toen ze werden aangevallen door opstandelingen in de buurt van het dorp Nerkh. De Polen bleven ongedeerd.

In Afghanistan zijn twee grote buitenlandse legermachten actief. De coalitie wordt geleid door de VS en bestaat uit 20.000 soldaten die voornamelijk uit de Verenigde Staten afkomstig zijn.

De ISAF-legermacht die wordt geleid door de NAVO bestaat uit ongeveer 53.000 soldaten die afkomstig zijn uit 40 verschillende landen.

Ondanks dat de gezamenlijke buitenlandse legermacht in Afghanistan nu op zijn sterkst is sinds de oorlog tegen de Taliban in oktober 2001 begon lukt het ze niet om een einde te maken aan de opstand van de fundamentalistische moslimbeweging.

Volgens verslaggevers beleeft het Aziatische land de gewelddadigste periode sinds het bewind van Mullah Omar eind 2001 werd afgezet. Vorig jaar kwamen 8.000 mensen om door geweld.