dinsdag 24 juni 2008

Veel slachtoffers bij gewelddadigheden in Afghanistan

Bij verschillende gevechten in Paktia, Nuristan, Uruzgan en Kapisa zijn tientallen Taliban gedood. In Herat werd een politieagente op straat doodgeschoten. In Wardak een NAVO-konvooi in brand gestoken. Bij incidenten vonden ook twee ISAF-soldaten de dood.

Bij luchtaanvallen van de coalitie zijn dinsdag in de oostelijke provincie Paktia aan de grens met Pakistan 15 opstandelingen gedood. De door Amerikaanse militairen geleide coalitie heeft dit bekendgemaakt.

De rebellen raakten in de bergen slaag met de politie. Toen ze zich terugtrokken werden ze vlak na middernacht ontdekt door een onbemande “drone” van de NAVO. Daarna werden de opstandelingen door luchtsteun omgebracht terwijl ze zich terugtrokken.

De opstandelingen vielen het hoofdkwartier van de politie aan in het district Sayed Karam maar volgens een woordvoerder van de provinciale overheid werden ze teruggedreven.

“Helikopters van de NAVO bombardeerden 14 militanten de dood in. De politie arresteerde vier gewonden, waarvan er een aan zijn verwondingen bezweek in het ziekenhuis.”

Rohullah Samoon zei dat veel van de doden afkomstig waren uit Pakistan. “Onder de gewonden bevinden zich rebellen uit Kuweit, Saudi-ArabiĆ« en Turkije.”

Nuristan
Ook in de onherbergzame noordoostelijke provincie Nuristan wordt al drie dagen strijd geleverd tussen Afghaanse en buitenlandse troepen tegen rebellen. De NAVO zette zondag luchtsteun in en daarbij zouden verschillende rebellen zijn gedood.

De gevechten in Nuristan speelden zich af in de bergen ten noorden van de provinciehoofdstad Kamdesh.

Een woordvoerder van de coalitie zei dat er zondagochtend vier verschillende schermutselingen plaats hadden gevonden. De NAVO raakte verwikkeld in vuurgevechten met opstandelingen en riepen luchtsteun in. Er wordt melding gemaakt van “verschillende gedode militanten”.

Kandahar - Uruzgan
Tientallen Taliban-rebellen hebben een politiepost overvallen op de weg van de Zuid-Afghaanse provincies Kandahar naar Uruzgan.

Tijdens de strijd in Kandahar kwamen drie politiemannen en elf rebellen om het leven. Dit heeft de politie van Uruzgan dinsdag gezegd.

Juma Gul Himat, de politiechef van het naburige Uruzgan, zei tegen het persbureau AFP: “We hebben vandaag een tegenaanval uitgevoerd. Tot nu toe zijn er 11 Taliban gedood en hun lichamen liggen in het stof.” Hij zei dat de strijd nog aan de gang was.

De politie van Uruzgan ging naar het gewelddadige district Shah Wali Kot in de provincie Kandahar, waar de politie en militanten urenlang strijd voerden, aldus Himat. "11 Taliban militanten werden gedood", enkelen daarvan waren volgens hem Pakistanen.

Kapisa
Bij luchtaanvallen van de NAVO zijn dinsdag vijftien militanten omgekomen in de oostelijke provincie Kapisa. De rebellen hadden een overheidsgebouw aangevallen.

Paktika
Maandag maakte de coalitie al bekend dat er dit weekeind was gevochten in de zuidoostelijke provincie Paktika. Daarbij werden 55 opstandelingen gedood. Vijfentwintig raakten gewond en drie werden gevangengenomen.

Herat
In de westelijke provincie Herat werd maandag een vrouwelijke politieagent doodgeschoten.
Politieagente doodgeschoten in Herat

ISAF-slachtoffers
Elders in Afghanistan vonden twee soldaten van de ISAF de dood.
Twee soldaten van de ISAF gedood in Afghanistan

Wardak
Militanten hebben ten zuiden van Kabul een konvooi met voorraden voor de ISAF in brand gestoken. Hierbij zouden een dode en drie gewonden zijn gevallen. Konvooi van de NAVO in brand gestoken in Afghanistan

Verslaggevers zeggen dat het geweld nog steeds toeneemt in Afghanistan. De Duitse generaal Ramms vroeg deze week om 6.000 aanvullende soldaten. De Amerikaanse admiraal Mullen wil graag 3 extra brigades, dat is ongeveer 10.000 soldaten.

Deze verzoeken zijn niet nieuw. De NAVO vraagt al twee jaar om versterkingen en het opheffen van beperkingen die verschillende landen hun militairen hebben opgelegd om in Afghanistan te opereren.

Momenteel zijn er ongeveer 70.000 buitenlanders om de regering van Karzai te steunen. 53.000 daarvan zijn van de ISAF operatie die door de NAVO wordt geleid. Ongeveer 17.000 behoren tot de Operation Enduring Freedom waarover de Amerikanen de baas zijn.