zaterdag 31 mei 2008

Opstandelingenleider Maulawi Abdul Malik gedood in Logar

Een hoge leider van de opstandelingen, Maulawi Abdul Malik, is op 27 mei bij een operatie in de provincie Logar in Oost-Afghanistan om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht vrijdag bekendgemaakt.

De operatie, die werd volgens de ISAF werd geleid door het Afghaanse leger, was bedoeld om een cel op te rollen van militanten die ervan worden verdacht bermbommen te fabriceren en operaties uit te voeren in de regio.

Vier andere verdachte opstandelingen werden tijdens de operatie gearresteerd, maar zijn weer vrijgelaten, aldus de ISAF.

Woordvoerder Carlos Branco van de ISAF zei: “De uitschakeling van Malik zal niet alleen een grote slag zijn voor de opstandelingen om het Afghaanse leger en de ISAF aan te vallen, maar zal ook een veiligere omgeving creĆ«ren voor de plaatselijke bevolking.”

“De bevolking had een heleboel te leiden onder de activiteiten van deze cel van de opstandelingen. De groep wordt in verband gebracht met het in brand steken van twee meisjesscholen en het bedreigen van mensen die Engelse les en computercursussen volgen,” aldus Branco.

Hardliners binnen de Taliban willen niet dat meisjes naar school gaan en daarom steken ze soms zelfs scholen in brand.

Branco zei verder nog dat de Afghaanse Nationale Veiligheidstroepen en de ISAF hun best doen om de veiligheid en ontwikkeling in Afghanistan te verbeteren.

Verslaggevers melden dat Afghanistan de bloedigste tijd beleeft sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet. Vorig jaar vielen er in het Aziatische land 8.000 doden.