dinsdag 27 mei 2008

Militanten gedood in Garmser en Paktia

Bij verschillende operaties van buitenlandse militairen in de provincie Helmand en Paktia zijn verschillende militanten om het leven gekomen en gearresteerd. Dat maakte de door de Amerikanen geleide coalitiemacht dinsdag bekend.

Bij een operatie van de Amerikanen in het district Garmser in de zuidelijke provincie Helmand tegen wapensmokkelaars werden dinsdag opstandelingen gedood.

Soldaten doorzochten compounds en hebben militanten gedood die de coalitie aanvielen, aldus een verklaring van de coalitie. Er werden ook drugs gevonden.

In Helmand zijn versterkingen die de Amerikanen eerder dit jaar hebben aangevoerd eind april een offensief gestart om er de Taliban te verdrijven.

Andere landen waren niet bereid om extra troepen te leveren en de VS waren van mening dat de bondgenoten niet wisten hoe ze een opstand aan moesten pakken.

In de provincie Paktia in het oosten van Afghanistan aan de grens met Pakistan werd dinsdag een aantal militanten gedood en werden er 9 gevangen genomen in een operatie die gericht was tegen elementen die operaties uitvoeren tegen de regering van Afghanistan.

Troepen doorzochten compounds op zoek naar militanten die erom bekend staan dat ze buitenlandse strijders helpen en aanvallen uitvoeren met geïmproviseerde explosieven tegen de Afghaanse overheid en de strijdmacht van de coalitie.

Volgens een verklaring van de coalitie openden militanten vanuit verschillende gebouwen het vuur dat werd beantwoord met machinegeweren en luchtaanvallen.

Coalitietroepen hebben wapentuig gevonden en dat vernietigd, waaronder raketgranaten, AK-47’s, munitievesten en munitie.