zondag 18 mei 2008

15 opstandelingen gedood in Ghormach in Badghis

Bij gevechten tussen het Afghaanse leger en opstandelingen in het district Ghormach in de noordwestelijke provincie Badghis zijn zaterdag 15 rebellen gedood. Tijdens de strijd werd ook de Afghaanse luchtmacht ingezet.

Een woordvoerder van het Afghaanse leger zei 15 Taliban te hebben gedood in een vuurgevecht. Een aantal andere militanten raakten gewond.

Kolonel Ghulam Sakhi zei dat de rebellen zei dat er deze week een operatie gaande is in verschillende provincies. Hiet zou voor het eerst zijn dat de luchtmacht van Afghanistan in actie is gekomen.

ISAF-militairen uit Noorwegen waren in de buurt stand-by. De Noren hebben al eerder slag geleverd in deze regio. Ze leiden het PRT van de NAVO-ISAF in Faryab.

Ghormach ligt in het noordoosten van de provincie Badghis en grenst aan Turkmenistan en aan de Afghaanse provincie Faryab. In de regio is het al geruime tijd onrustig.

In de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan wordt nog steeds gevochten in de buurt van Garmser waar de ISAF drie weken geleden tot de aanval over ging. De Taliban zouden weerstand bieden omdat het een belangrijk gebied voor ze is.