woensdag 22 oktober 2008

Taliban-aanvoerder Mullah Ghafar en tientallen andere Taliban gedood in Helmand

Bij een luchtaanval van de Internationale Coalitie in het zuiden van Afghanistan is maandag een plaatselijke leider van de Taliban gedood. Twee andere militanten raakten bij de aanval gewond.

Dat maakte een woordvoerder van de Coalitie woensdag bekend. “Mullah Ghafar stond bekend als iemand die wapens leverde en onderdak bood aan strijders.”

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor “hinderlagen en aanvallen op controleposten en konvooien van de Coalitie in de zuidelijke provincies Farah, Nimroz en Helmand”, aldus de coalitiewoordvoerder.

De Coalitie zegt dat Ghafar werd geïdentificeerd toen hij in een voertuig wilde stappen en naar het zuiden wilde reizen over een weg door Helmand. Er werd luchtsteun aangevraagd en Ghafar werd gedood. Twee van zijn medestanders raakten gewond.

Ghafar was naar verluidt een van de vijf leden van de Taliban die in maart 2007 werden vrijgelaten in ruil voor de ontvoerde Italiaanse journalist Daniele Mastrogiacomo.

Eerder dit jaar werd gemeld dat Ghafar bij een aanval, waarbij zijn compaan Mullah Janan werd gedood, gewond was geraakt.

34 Taliban gedood
De gezamenlijke NAVO en Afghaanse legermacht heeft sinds maandag 34 rebellen gedood in het district Nawa in de provincie Helmand, zo vertelde de plaatselijke politie. Een politieman en een soldaat raakten gewond.

De operatie zal voortdurend totdat de Taliban zijn verdreven uit het district dat aan de provinciehoofdstad Lashkar Gah grenst. Lashkar Gah werd vorige week zwaar aangevallen door de Taliban, maar de gezamenlijke legermachten sloegen de militanten terug.


Uruzgan
In de nacht van dinsdag op woensdag werden in Deh Rawod in de zuidelijke provincie Uruzgan 35 Taliban gedood toen ze een post van de Afghaanse politie aanvielen. Ook 3 agenten kwamen bij het treffen om het leven.

Volgens het persbureau Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 5.100 mensen om het leven gekomen door geweld in Afghanistan. Het grootste deel van de slachtoffers bestaat uit leden van de Taliban-beweging.

Zie ook
Tientallen doden bij strijd in Deh Rawod in Uruzgan