woensdag 15 oktober 2008

Honderdtal militanten gedood bij nieuwe gewelddadigheden in Helmand

Bij aanvallen van de Amerikaanse Coalitie in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn maandag 70 vermeende Taliban gedood. Bij nog een treffen bij Lashkar Gah vonden een twintigtal militanten de dood. Ook 6 agenten kwamen om.

Dit hebben de autoriteiten van de provincie laten weten. De woordvoerder van gouverneur Gulab Mangal van Helmand zei woensdag dat het nachtelijk treffen zich dinsdag afspeelde in het gebied Baram Cha in de buurt van de grens met Pakistan.

De meeste van de doden zouden buitenlandse strijders zijn uit Pakistan en Arabische landen die volgens Dawood Ahmadi Afghanistan wilden komen ontwrichten.

Lashkar Gah
Bij de hoofdstad Lashkar Gah gingen de Taliban voor de tweede keer in een paar dagen tijd tot de aanval over. Ze vielen een politiepost aan. Bij de strijd die volgde werden volgens de politie zeker 18 militanten gedood.

Tientallen Taliban vielen Lashkar Gah aan. Tijdens een vier uur durend gevecht werden 18 militanten gedood. Drie agenten raakten gewond.

Zondag vertelden Afghaanse en Britse functionarissen dat er tientallen Taliban werden gedood die een aanval wilden uitvoeren in de buitenwijken van Lashkar Gah.

De BBC meldt dat er geen onafhankelijke bronnen zijn over aantallen slachtoffers. De omroep meldt dat een directe aanval zoals deze zeldzaam is, en zegt dat het “een verontrustende ontwikkeling kan zijn voor de NAVO en de VS”.

Bij een ander incident kwamen ook zes Afghaanse politiemannen om het leven toen hun politiepost werd aangevallen.

Ghazni
In het district Andar in de gewelddadige oostelijke provincie Ghazni werden dinsdag nog zeker 4 Taliban-strijders gedood door een aanval van de NAVO.

Door de ontploffing van een bermbom in het district Zanakhan in Ghazni kwamen dinsdag zes burgers om het leven die op weg waren naar een huwelijksfeest, aldus Sayed Esmayel Jahangeer, de woordvoerder van de gouverneur.

Afghanistan beleeft de meest bloedige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet. VN-gezant Kai Eide waarschuwde dinsdag bovendien dat de strijd in de wintermaanden dit jaar niet hoeft te luwen zoals in voorafgaande jaren.

Dit jaar zijn er al meer dan 4.700 mensen in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land gedood door geweld dat in verband staat met de opstand. Onder de doden zijn 1.500 burgers.

Aanvallen op militairen, agenten, burgers en hulpverleners hebben het hoogste niveau bereikt sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet door een internationale Coalitie die wordt geleid door de Verenigde Staten.

Zie ook
ISAF en ANSF slaan aanval op Lashkar Gah af, veel Taliban gedood