zaterdag 16 augustus 2008

Honderdtal Taliban gedood in Afghanistan

De afgelopen dagen zijn bij verschillende gevechten tussen Afghaanse en door de VS-geleide coalitiestrijdkrachten en de Taliban rond de 100 opstandelingen om het leven gekomen. De meeste rebellen vonden de dood in het zuiden van Afghanistan.

Zeker dertig militanten kwamen om in Kandahar bij verschillende gevechten die woensdag begonnen en drie dagen aanhielden. Nog 30 militanten verloren hun leven op een plaatst die niet bij naam werd genoemd.

Opstandelingen openden het vuur op Afghaanse en coalitietroepen die dat daarop beantwoordden. Zo beginnen de gebeurtenissen erg vaak.

De gevechten begonnen nadat de gezamenlijke troepenmacht van de Afghanen en de Coalitie met raketgranaten en lichte wapens waren aangevallen in de Zamto Vallei in Kandahar.

De Coalitie zette luchtsteun in en er werden ook talrijke voertuigen en stellingen van de opstandelingen vernietigd.

Het persbureau AFP zegt dat de gevechten zich in afgelegen gebieden afspeelden en dat er niet onafhankelijk kan worden vastgesteld of de cijfers kloppen.

De door de VS geleide Coalitie zegt dat haar soldaten verschillende raketgranaten, wapens, honderden kogels en een grote hoeveelheid opium buit hebben gemaakt.

Er raakten twee Afghaanse dorpsbewoners gewond door scherven van een luchtaanval. Een 46-jarige vrouw en een vierjarig meisje werden overgebracht naar een hospitaal om te worden behandeld.

Helmand
De politie van Afghanistan heeft in het district Nad Ali in de gewelddadige provincie Helmand vrijdag 23 rebellen gedood nadat er twee verschillende politieposten werden aangevallen.

Aan de kant van de politie vielen vier gewonden. Er wordt al geruime tijd gevochten in dit district.

Bij een bombardement in de zuidelijke provincie Uruzgan is dinsdag de hoge Taliban-commandant Mullah Akhtar Mohammed omgekomen. Ook een aantal aanhangers van de man vonden de dood.

In de oostelijke provincie Paktia kwamen donderdag zeven militanten om het leven bij en vuurgevecht.

In de zuidoostelijke provincie Paktika werden 8 opstandelingen door de VS gevangen genomen.

Ook in de provincie Kapisa in het noordoosten van het land was het wer erg onrustig. De Coalitie beantwoordde een aanval van rebellen met luchtaanvallen. Militanten werden gedood maar er werd niet gezegd om hoeveel slachtoffers het ging.

De Taliban namen vrijdag het district Nawa in het zuiden van de provincie Ghazni in bezit. Een woordvoerder van de Taliban zegt dat zijn beweging ook het district Marja in de provincie Helmand in heeft genomen.

De Afghaanse autoriteiten zeggen dat ze bezig zijn om de opstandelingen er terugte dringen.

Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar door geweld in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde Afghanistan al meer dan 3.200 mensen om het leven gekomen.

Eind vorig jaar wees de teller van dit persbureau 6.500 dodelijke slachtoffers aan, een getal dat later door de VN naar boven werd bijgesteld tot 8.000.