zondag 31 augustus 2008

Honderden opstandelingen gedood bij gevechten in Helmand in Zuid-Afghanistan

De gezamenlijke troepenmacht van Afghaanse veiligheidsdiensten en de Coalitie heeft in de periode van 25 tot 30 augustus in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan meer dan 220 opstandelingen gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de coalitie zondag vanuit het hoofdkwartier in Bagram gemeld. De gezamenlijke troepenmacht werd herhaaldelijk aangevallen door militanten die bij verschillende gevechten geweren en zware wapens inzetten.

De Coalitie beantwoordde de beschietingen met geweren, zware wapens en luchtaanvallen en zegt de dreiging van de rebellen te hebben uitgeschakeld.

“De operaties in het gebied hebben geleid tot de ontdekking en vernietiging van verschilende wapenopslagplaatsen met ammoniumnitraat, 107 millimeter raketten, motorfietsen, 60 mm mortiergranaten, pijpbommen, machinegeweren, geweren en munitie,” aldus de Coalitie.

Er werden bovendien versterkte posities van de opstandelingen verwoest.

Helmand staat bekend als een bolwerk van de Taliban en de gevaarlijkste provincie in het land.

De Afghaanse autoriteiten maken onder meer melding van gevechten in de districten Nawa en Gereshk. In het gebied Baba Jee bij Lashkar Gah werd bij een vuurgevecht een politieman gedood. Drie agenten taakten gewond.

Volgens de verklaring uit Bagram vielen er aan de kant van de Coalitie en de Afghaanse veiligheidsdiensten geen slachtoffers.

De melding van het hoge aantal slachtoffers komt iets meer dan een week nadat de Coalitie beweerde dat ze 30 opstandelingen had gedood in de westelijke provincie Herat.

Maar in werkelijk werden er volgens onderzoeken van de VN en de Afghaanse regering meer dan 90 burgers omgebracht.

Farah
Bij gevechten tussen veiligheidstroepen en de Taliban in de westelijke provincie Farah zijn zaterdag 8 Taliban gedood. Een woordvoerder van de gouverneur vertelde dat de strijd zich afspeelde langs de weg van het district Balahblook (Bala Buluk) naar Farah-Stad.

Burgerslachtoffers
Ondertussen maakte de NAVO zondag bekend dat zich zondagochtend gewonde burgers bij een basis van de ISAF in het district Sangin hebben gemeld.

De veiligheidsmacht verleende medische zorg aan de gewonden maar verklaarde niet te weten hoe de verwondingen werden veroorzaakt.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest bloedige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet. Volgens een telling van het persbureau Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 3.700 mensen door geweld omgekomen in het Aziatische land.

Zie ook
Gewonde burgers melden zich bij de ISAF in het district Sangin in Helmand

Zie ook
De gezamenlijke troepenmacht van Afghaanse veiligheidsdiensten en de Coalitie heeft in de periode van 25 tot 30 augustus in de provincie Helmand meer dan 220 opstandelingen gedood.
Honderden opstandelingen gedood bij gevechten in Helmand in Zuid-Afghanistan