woensdag 9 maart 2011

VS doodden of arresteerden 900 Taliban-leiders laatste 10 maanden in Afghanistan

Strijdkrachten onder bevel van de VS hebben de afgelopen tien maanden meer dan 900 leidinggevenden van de Taliban gedood of gevangengenomen. Verder zijn er wapens en drugs gevonden.

Dat meldt de krant USA Today. Volgens het Amerikaanse leger in Afghanistan wordt het zo moeilijker voor opstandelingen om hun aanvalscapaciteit op peil te houden.

Majoor Sunset Belinsky van de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO zegt: “We krijgen aanwijzingen dat de opstand worstelt met het vinden van nieuwe leiders.”

“In verschillende situaties hebben opstandelingen geweigerd om leidinggevende posities over te nemen, hadden ze het moeilijk om technische experts te vinden, zoals makers bermbommen, wapentransporteurs en bommentrainers,” aldus Belinsky.

De “onthoofding” van de leiding valt in een tijd waarin overvallen van Amerikaanse special forces in Afghanistan zijn opgevoerd.

Volgens de NAVO hebben de “raids” naast opstandelingenleiders ook wapens, en drugs die worden gebruikt om acties tegen de coalitietroepen te financieren opgeleverd.

Volgens deskundigen is het echter de vraag wat de overvallen van de VS in de praktijk hebben opgeleverd. Het is afwachten hoe sterk de Taliban zijn wanneer het oorlogsseizoen weer begint in de lente.